PRATİSYEN HEKİMLİK DERNEĞİ ADANA ŞUBESİ ETKİNLİKLERİ

 

Adana ilinde “Aile Hekimliği Uygulaması” Değerlendirme Toplantıları 

21 Mayıs 2008 tarihinden bu yana Adana ilinde “Aile Hekimliği Uygulaması” sürmektedir.

Adana’nın aile hekimliği sertifikasyon programına katılıp aile hekimliği sertifikası alan hekimler arasında, çalışma yeri olarak aile sağlığı merkezini tercih etme oranı en yüksek il olması ilginç bir noktadır.

Diğer illerde toplum sağlığı merkezinde çalışan aile hekimliği sertifikası almış birinci basamak hekimlerinin sayısı oldukça fazladır.

Bu durum, o illerde hekimlerin tercihlerini tartışma konusu yapmış, olası tercih nedenlerinin eleştirilerini gündeme taşımıştır. Böylece sistemin sahibine, yani Bakanlığa  yönelik eleştirilerin yerini “tercih hatası yapanlara” yönelik eleştiriler almıştır.

Ayrıca sistemin politika ve mevzuatından daha problemli olan “yerel sağlık yöneticilerinin uygulamaları” içerisindeki hatalar da yeterince ele alınamamıştır.

Adana’da “tercih edenler / etmeyenler” ayırımına  bile gidilemeyecek ölçüde yoğun ASM tercihi olması Adana öncesi illerde gözden kaçan bu konuları konuşma fırsatı doğurdu.

Doğal olarak, birinci basamak hekimlerinin örgütü olan Pratisyen Hekimlik Derneği Adana Şubesi, sistemin genel eleştirisinin yanı sıra “yerel sağlık yöneticilerinin uygulama hatalarının” da eleştirisini yapmak üzere bir dizi toplantı düzenledi. Pek çok ASM temsilcisi hekimin katılımıyla bir ay önce yapılan ve hazırlanan raporun Internet ortamında diğer hekimlerle de paylaşıldığı ilk toplantının ardından, 16.10.2008 tarihinde PHD Adana Şubesince ikinci bir toplantı düzenlendi. Şube başkanı Dr. Ahmet Batu’nun yönetiminde yine ASM temsilcisi hekimlerin katkı ve katılımlarıyla yerel aksaklıklar ele alındı.

Sonuç olarak Türkiye’nin sağlığını olumsuz etkileyeceği, başta hekim örgütleri olmak üzere, bir çok meslek örgütü tarafından ön görülen AHU aynı zamanda yerel sağlık yöneticilerinin uygulamalarındaki adaletsizlikleri ve beceriksizleri nedeniyle de oldukça olumsuz olduğu tespit edildi.

AHU açısından olumlu görülen özelliklerin aslında geçici olduğu bilinen “ücret avantajı” ile sınırlılığına dikkat çekildi.

Şu anki AHU’nın “iyi hekimlik” yapmaya yöneltici gibi görünen özelliklerinin ise sistemden değil bizzat hekimlerin kendi bireysel özelliklerinden kaynaklandığı da konuşmacılarca belirtildi.

Toplantıdan Notlar:

·                          TSM tarafından ASM çalışanlarına yönelik görevlendirmelerin telefon ile olması ve hatta bazılarının son anda yapılması…

·                          AH nin üzerine ölü raporu  düzenlenmesi işinin yıkılması ve ölü sahiplerinin hekimi götürmeye zorlamasıyla poliklinik hizmetinin aksaması...

·                          Sözleşmedeki yazılı nüfusun çok altında gerçek nüfus olması…

·                          Tam tersine bazı bölgelerde ise iki hekimlik nüfus olması…

·                          Adresler içerisinde bazı sokakların hiç olmaması…

·                          AH sağlıksız koşullarda okul taraması yapmaya zorlanması…

·                          Okul taramasının amacına ulaşması için her öğrencinin kendi aile hekimi tarafından sağlık muayenesinin raporlandırılamaması…

·                          Aile sağlığı elemanı düzenli kayıt ve ziyaretler yapabilmeleri için birimde ASM işlerini yürütecek sürekli bir Aile sağlığı elemanının olmaması


DENİZYILDIZI PROJESİNE DESTEK

 Şube yönetim kurulu olarak aldığımız karar gereği yerel sivil örgütlerle ilişkileri geliştirme ve pratisyen hekimliği ve Pratisyen Hekimlik Derneği'ni tanıtma çalışmalarına başladık.

 Bu çerçevede Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Çukurova Şubesi'nin gönüllü gençlere (üniversite öğrencilerine) yönelik Toplumsal Liderlik Eğitimi vermek olarak özetlenecek “denizyıldızı projesi” içerisinde yer aldık.

 Bu öğrenciler sanat, kültür, ekonomi, sosyoloji gibi pek çok alanda dersler almaktadırlar. Biz de bu olumlu eğitim çalışmasına geçen yıl olduğu gibi bu yıl da “SAĞLIK KAVRAMI VE SAĞLIK ANLAYIŞI” oturumu sunarak katıldık.

 Üyelerimizden Dr. Ahmet Batu, Dr. Mahmut Erdoğan ve Adana Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Okan Toygar’ın ortak çalışması ile ATO Eğitim Salonları'nda gerçekleşen bu eğitim, yetişkin eğitimi ilkelerine uygun interaktif yöntemleri ile gençlerin ilgisini çekti.

                      


P.H.D. SAĞLIK OCAKLARINDA…

Şube yönetim kurulu olarak aldığımız karar gereği sahadaki pratisyenlerle iletişimi geliştirme ve derneği tanıtma çalışmaları sürüyor. 

Bu çerçevede Adana’da sağlık ocaklarının personellerine yönelik olarak yaptıkları hizmet içi eğitimlere katıldık. Bir sağlık ocağının eğitim programında “Sağlıkta Başarılı Liderlik İçin Duygusal Zekâ “ konulu sunum ile yer aldık.

 Sağlık Yönetimi ve sağlık hizmet sunumu sırasında duygusal zekâ kavramının önemini anlatan sunum sağlık ocağı personeli tarafından ilgi ile izlendi.

 Üyelerimizden Dr. Ahmet Batu, Dr. Utku Ersözlü ve Dr. Gülten Erbaş’ın ortak çalışması ile sağlık ocağında gerçekleşen bu eğitim, başka sağlık ocakları tarafından da eğitim programlarına alındı.


Avrupa Birliği Yaşam Boyu Eğitim Projelerinde P.H.D. Adana Şubesi

 Şube yönetim kurulu olarak aldığımız karar gereği derneğimizin temel işlevlerinden olan eğitim alanında yetkinleşme çabalarımız devam ediyor. 

Adana valiliği tarafından verilen, kamu kurumları ve Sivil Toplum Örgütlerine yönelik ortak bir eğitim programına katılarak aldığımız bilgileri “proje hazırlama” konusunda bilgilenmek isteyen arkadaşlara aktardık. Başarılı bir öğretmen olduğu kadar Avrupa Birliği eğitim Programları konusunda da uzmanlaşan Veysel Köktaş tarafından verilen eğitimler üyelerimizce ilgiyle izlendi. 


BEYAZ YÜRÜYÜŞTE “PHD ADANA ŞUBESİ”

 14 Mart 2007 Beyaz yürüyüşü'ne Dernek olarak katıldık. Yürüyüşe “renk” katan şubemiz, eğitim kurumlarımız olan sağlık ocaklarının kapatılmasına karşı sloganlara yürekten katıldı…


14 MART TIP HAFTASINDA “PHD ADANA ŞUBESİ”

a- 15 Mart 2007 tarihinde saat 18:00 de Pratisyen Hekimlik Derneği Adana Şubesi ve Adana Tabip Odası P.H.K. işbirliği ile Adana Tabip Odası Eğitim Salonlarında Doç. Dr. Ahmet Hilal ( Adli Tıp Uzmanı - ÇÜTF Adli Tıp ABD), Doç. Dr. Yüksel GÖKEL ( Dahiliye Uzmanı - ÇÜTF Acil Tıp ABD), Ceyda YÜZÇELİK (Avukat - Adana Barosu) ve şubemiz adına Dr. Utku ERSÖZLÜ katılımıyla “Acil Servis ve 112 Hekiminin Hukuki Sorumlulukları” paneli yapıldı.

 b- 18 Mart 2007 Pazar günü Pratisyen Hekimlik Derneği Adana Şubesi ve ATO ile ortaklaşa “HEKİMLER KAHVALTI’DA BULUŞUYOR”  etkinliği düzenlendi

Etkinlik sağlık ocakları kapanma tehlikesi içinde olan, son uygulamalarla birbirlerini sağlık ocaklarında bile göremeyen pratisyen hekimler başta olmak üzere tüm hekimleri bir araya getirdi.

Amacımız; Bu ortamı son günlerde yaşananların “sağlık ocaklarının ve pratisyenlerin başına gelen bir felaket olmadığını, başta halkımız olmak üzere sağlık çalışanlarını, hastaneci ve öğretimci hekimleri de ilgilendiren bir büyük sorun olduğunu” anlatmak için değerlendirmektir.

 
 
       
Pratisyen Hekimlik Derneği Adana Şubesi
 
 

 İletişim:

Türkocağı cad. No: 17/1  Cağaloğlu- İstanbul

Telefon: 0212 528 89 88  Fax: 0212 528 89 87

Pratisyen Hekimlik Derneği © 2006

phd1998@gmail.com